Agenda » Participatiedebat: waar wringt de participatiemaatschappij?

Participatiedebat: waar wringt de participatiemaatschappij?

10 Oktober 2016: In de Participatiemaatschappij focussen professionals op wat mensen wél kunnen in plaats van hun problemen voor hen op te lossen. En met de decentralisaties is de ondersteuning dichterbij geregeld. Maar voor sommige groepen pakt dit zeer nadelig uit. Gezinnen met zorgintensieve kinderen bijvoorbeeld dreigen kopje onder te gaan. Wat kunnen beleidmakers, sociaal werkers en adviseurs leren van hun verhalen? Movisie, het Platform voor Sociale Vraagstukken en Lotje&co organiseren over dit thema op maandagmiddag 10 oktober het Participatiedebat.

Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt

Eigen kracht, het netwerk inzetten, burenhulp en burgerinitiatieven: in de participatiemaatschappij lossen we meer zelf en met onze omgeving op. Omdat een kind met een ziekte of handicap geen nationaal probleem is, maar een probleem van de straat, buurt, school en de familie van het kind. Het nieuwe jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt, laat zien hoe het sociale domein in Nederland zich revolutionair vernieuwt. Maar het is belangrijk om nu samen stil te staan bij waar de verbouwing van de verzorgingsstaat niet goed uitpakt, en hoe we kunnen voorkomen dat sommige kwetsbare groepen de dupe worden.

Zorgintensieve gezinnen

Movisie, het Platform Sociale Vraagstukken en Lotje&co organiseren daarom op maandagmiddag 10 oktober a.s. het jaarlijkse Participatiedebat, met dit jaar veel ruimte voor verhalen uit het dagelijks leven van gezinnen met één of meerdere kinderen die intensieve verzorging behoeven. Wat betekent de focus op eigen kracht en het inzetten van hun eigen netwerk voor hen in de praktijk? Wat kan de buurt voor deze gezinnen betekenen? Wat is hun ervaring met de ondersteuning vanuit sociale wijkteams? En wat zijn hun ervaringen met deskundige hulpverlening?

Meer lezen: Veel beloven, weinig geven, doet geen gezin in vreugde leven

Astrid van der Kooij is moeder van Isabel, één van de ongeveer 120.000 kinderen in Nederland met een beperking. Lees het verhaal van Astrid in dit artikel uit het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, waarin zij de uitwerking van de decentralisaties in het sociale domein verkent.

Tafelgesprekken

In het Participatiedebat worden deze verhalen met de inzichten uit Hoe de verzorgingsstaat verbouwd verbonden. In tafelgesprekken gaan de beleidmakers, bestuurders, professionals, zorgverzekeraars, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties met elkaar het gesprek aan. Presentator van het Participatiedebat is Marcel Ham, hoofdredacteur van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken/Socialevraagstukken.nl.

Wanneer

Dinsdag 10 oktober 2016, 13.30 – 16.30 uur

Voor wie

Beleidmakers, bestuurders, professionals, zorgverzekeraars, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties.

Toegang

Aanmelding is verplicht en kan via dit aanmeldformulier. De toegang is gratis. De locatie wordt bekend gemaakt in de bevestiging van uw aanmelding.

DIRECT INSCHRIJVEN
Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail