Actueel ยป Duijndam Uitzendgroep wil ieder mens een kans geven op de arbeidsmarkt.

Duijndam Uitzendgroep wil ieder mens een kans geven op de arbeidsmarkt.

Iedere plaatsing is er een. Duijndam Uitzendgroep is een uitzendbureau met 66 medewerkers en 7 vestigingen, waarvan 3 in Polen. Van oudsher was het bedrijf gericht op de Westlandse AGF- en (glas)tuinbouwsector, maar het is nu ook landelijk actief voor logistieke dienstverleners, technische bedrijven, zakelijke dienstverleners, overheden, retail, bouw- en installatiebedrijven.

Annelies Hulsebosch is accountmanager MVO Arbeidsparticipatie. “Ik ben hier komen werken toen Duijndam Uitzendgroep een aparte afdeling wilde opzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De uitzendbranche is een goede weg om deze mensen te plaatsen bij verschillende opdrachtgevers, in flexibiliteit, maar ook door mogelijkheden te zien. Iedereen binnen ons bedrijf kan vanuit zijn eigen specialisme meedenken over mogelijkheden, maar er moet één aanspreekpunt zijn.

Duijndam Uitzendgroep wilde hiermee graag iets betekenen op MVO-vlak. “We willen ieder mens een kans geven op de arbeidsmarkt en iemands mogelijkheden benutten.” De categorie mensen die willen werken maar niet aan werken toekomen ondersteunen. Dat is het doel. Duijndam Uitzendgroep sluit hiermee aan op een groeiende vraag. “Er komen ook bedrijven op ons af die graag iemand een kans willen geven, niet zozeer vanwege een quotum, maar uit maatschappelijk oogpunt.”

Hulsebosch spreekt niet over aantallen. “Iedere plaatsing is er een. Ik kan wel aangeven dat wij succesvolle plaatsingen hebben en dat er steeds meer bijkomen. Het is een hedendaags maatschappelijk doel in Nederland en ook wij zijn elke dag in ontwikkeling.”

Kandidaten kunnen zich inschrijven in het steeds groter wordend bestand. Tegen bedrijven zou Hulsebosch willen zeggen: “Deze doelgroep moet je niet binnen je bedrijf opnemen als je het echt niet wilt. Die deur moet wel al een beetje openstaan. Het advies dat ik kan geven is: ga met ons in gesprek. Want Duijndam Uitzendgroep heeft al laten zien hoe het kan. Sluit de deur niet, doe het gewoon. Denk er niet te veel over na, maar oordeel pas als je het eerst hebt gedaan.”
 

Balans
Duijndam Uitzendgroep gebruikt de mogelijkheid van functiecreatie door in samenspraak met klanten functies op maat te maken. Dit doen zij binnen de tuinbouwbranche, tankstationbranche, retailbranche, voedselindustrie. “In elke branche kunnen wij mensen plaatsen”, vertelt Annelies Hulsebosch. Het zijn aangepaste functies die meestal niet precies binnen een functieomschrijving vallen. “Vaak assisteren de kandidaten. Of ze hebben wel een reguliere functie, maar dan met een loonwaardebepaling. Een voorbeeld is een slagerij waar wij iemand hebben geplaatst die de verkoopmedewerker ondersteunt.”

Een ander voorbeeld van functiecreatie toont Duijndam Uitzendgroep in hun bedrijfsfilm, te zien op de website. Die gaat over Elles, koffiedame en ontvangstdame van orchideeënkwekerij Anco. Voor Elles is met hulp van een jobcoach een schema opgezet om haar werkzaamheden in te delen. Daarin kruist zij af wat ze heeft gedaan. Haar interne begeleider van Anco weet dat je geen druk moet leggen op Elles. Volgens hem is zij de “ideale kandidaat”. Elles heeft moeite met leren. Anco houdt daar rekening mee. 

“Er mogen best duidelijke eisen gesteld worden”, zegt Annelies Hulsebosch. “Mensen worden betaald voor hun dienstverlening, net als ieder ander. Afspraak is afspraak. Als het maar binnen iemands mogelijkheden past. De kunst is om het in balans te houden. De werkgever moet iemand de tijd geven om zich te ontwikkelen. Nieuwe ervaringen hebben twee keer zoveel impact. Dus kennis van de doelgroep is heel belangrijk.”

De afdeling MVO Arbeidsparticipatie werkt samen met UWV, gemeenten en verschillende instanties. Die leveren soms ook kandidaten of zijn onderdeel van een netwerk rondom de kandidaat.

“Wij vinden het belangrijk dat het bedrijf de persoon goed inwerkt. Bedrijf en kandidaat krijgen coaching op de werkvloer. Hoe meer personen zich ermee bemoeien, hoe onduidelijker de communicatie, daarom zijn er korte lijnen tussen alle drie de partijen.”
 

Afdeling MVO Arbeidsparticipatie
Duijndam Uitzendgroep heeft een aparte afdeling MVO Arbeidsparticipatie opgericht. De afdeling biedt bedrijven full service en neemt hen daarmee veel papierwerk uit handen. Annelies Hulsebosch: “Wij weten alles van wet- en regelgeving, van cao’s, van subsidies, we doen alles rondom het netwerk van de kandidaat, bij vragen staan we klaar. Wij kunnen bedrijven echt ontzorgen zodat zij zich kunnen richten op het inwerken.” 

Twee tot drie keer zoveel tijd: “Als je dit goed wilt doen, heb je een aparte afdeling nodig”, zegt Hulsebosch. “Onze ervaring leert dat het twee tot drie keer zoveel tijd kost als plaatsingen van reguliere uitzendkrachten. Dat heeft te maken met het zoeken naar geschikte vacatures, de andere manier van intake gesprekken voeren, het voldoen aan eisen, wetswijzigingen, loonwaardebepaling door het UWV of gemeente, intensief contact met de kandidaat en de werkgever. Wij willen dat allemaal zorgvuldig doen.”

Maatwerk: De functies die Duijndam Uitzendgroep invult zijn aangepaste functies. De functiecreatie doen wij samen met het bedrijf. “Wij gaan altijd samen met de kandidaat op gesprek bij het bedrijf. We werken vervolgens naar een functie op maat.”

Keycard: Op hun eerste werkdag krijgen de uitzendkrachten een keycard mee in het kader van verwachtingsmanagement. Dat is een tool die Duijndam Uitzendgroep maakt aan de hand van een speciaal ontwikkeld assessment tijdens het inwerkproces. “De keycard versterkt de onderlinge communicatie en onze klant weet daarmee goed hoe de persoon in elkaar zit, hoe ze die moeten aansturen en wat iemands mogelijkheden zijn.”

Groot bestand: “Het voordeel van een aparte afdeling is ook dat wij goed zijn in de werving en selectie omdat we een groot bestand hebben opgebouwd.”

Jobcoaching: De eigen jobcoach van Duijndam Uitzendgroep streeft samen met kandidaat en bedrijf naar zelfstandigheid bij de uitvoering van werkzaamheden. De jobcoach blijft ook na de proefplaatsing bereikbaar voor klant en kandidaat.

Contract: Volgens Annelies Hulsebosch heeft tot nu toe vrijwel iedereen na proefplaatsing een contract gekregen.

bron: Werkgevers gaan inclusief

Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail