Actueel » KPMG: Diversiteit en inclusiviteit leiden tot hogere kwaliteit

KPMG: Diversiteit en inclusiviteit leiden tot hogere kwaliteit

Als accountancy- en advieskantoor ziet KPMG hun mensen als het belangrijkste kapitaal. Het bedrijf streeft er dan ook naar een zo divers én inclusief mogelijke afspiegeling van de maatschappij te zijn. “Diversiteit en inclusiviteit geven kleur aan onze organisatie en zorgen ervoor dat we de kwaliteit bieden die klanten van ons verwachten”, aldus Jolanda van Schaik, Head of Corporate Responsibility.

Dat is voor een kennisintensieve organisatie als KPMG weliswaar niet zo eenvoudig. De behoefte om inclusiever te worden wordt volgens Van Schaik echter breed gedragen. “Met de komst van Bert Ferwerda, onze CHRO, in de Raad van Bestuur heb ik gemerkt dat er meer aandacht is gekomen voor mijn boodschap van diversiteit en inclusiviteit. We merken daarnaast dat zowel onze collega’s als onze klanten hieraan zelf ook steeds meer waarde hechten.”

Werkgroep

De werkgroep is nu hard bezig om meer aandacht te vragen voor begeleiding, niet alleen op het professionele, maar ook op het persoonlijke vlak. “Daarnaast zijn we van start gegaan met een 2-way mentoring programma, waarin onze partners gecoacht worden door een jongere collega, en vice versa.”

Traineeships

Bij KPMG wordt niet alleen op beleidsmatig niveau nagedacht over inclusie. Het bedrijf zette in samenwerking met Emma at Work een traineeship op voor mensen met een beperking. “Dat gaat voorlopig om 2 plekken, eentje in de business en eentje bij business support. Die traineeships lopen een jaar en bieden mensen de kans om waardevolle werkervaring op te doen en zo hun cv verder op te bouwen. Wie bij KPMG heeft gewerkt kan – zo leert de ervaring – ook weer makkelijker bij andere bedrijven aan de slag.”

Medewerkers met een, al dan niet zichtbare, beperking zijn ook al zichtbaar in het ‘reguliere’ medewerkersbestand. “We hebben dat nooit geregistreerd, maar van sommige collega’s weten we dat zij een aanvullende zorgvraag hebben. Een aantal van hen hebben we dan ook proactief gevraagd om met ons mee te denken in de werkgroep. Zij weten namelijk bij uitstek hoe het is om bij een organisatie als de onze te werken en wat de nieuwe collega’s nodig hebben om hen een goede start te geven.”

De keten

Ook op andere manieren zet Van Schaik zich in om meer banen te creëren voor mensen met een arbeidshandicap. KPMG besteedde de afgelopen jaren de facilitaire werkzaamheden uit en maakt nu nieuwe afspraken met de leveranciers. “Als individuele organisatie kunnen we niet de diversiteit en inclusiviteit in heel Nederland verbeteren, maar ik geloof erg sterk in de ketenaanpak. Daarom hebben we onze schoonmaakdienst en cateraar gevraagd om 5% van de aanbesteedsom voor deze doelgroep vrij te maken, dat tikt al behoorlijk aan. Samen slaan we zo een grote slag en bieden we mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een goede kans.”

Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail