Tools » Dromen vangen
Hoeveel tijd neemt het in beslag?15 min.Wat is de gebruiksfrequentieindien de situatie erom vraagt

Dromen vangen

In de praktijk blijkt vaak dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet meer geloven in een positieve toekomst. Soms op basis van negatieve ervaringen, soms doordat in het (herstel)proces teveel op stoornissen of beperkingen wordt gefocust. 

Wie zich wil ontwikkelen moet een doel hebben. Een van de belangrijkste stappen om een doel te bepalen is door dromen te vangen. Dus concreet aan mensen te vragen: Wat is je droom? De stip aan de horizon. Het perspectief op langere termijn. Het is niet de vraag of de droom echt te realiseren is. Het gaat erom dat de droom richting geeft aan de subdoelen.

Wat is de meerwaarde?

De praktijk wijst uit dat het soms een tijdje duurt voordat mensen weer in staat zijn om dromen te benoemen, omdat ze het “verleerd” zijn. Vaak zijn dromen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gericht op het weer zelfstandig worden, een baan, een eigen inkomen. Dromen die in de praktijk meestal minder ver weg lijken dan gedacht. Het zoeken naar, het hebben en benoemen van een droom, kan een eerste positieve stap zijn op weg naar het realiseren van een droom. Het definiëren van subdoelen kan er voorzorgen dat het einddoel haalbaar en realistisch blijft.
 

Wat zijn de tips?

We raden iedereen aan om het proces te beginnen met dromen te vangen. Het is een positieve basis om doelen te stellen. 

Hulpmiddel: Dromenvang formulier

Gandi: Het is de reis die ons gelukkig maakt niet de bestemming.

Video's:

   

Reageer

U moet inloggen om te kunnen reageren. Nog een lid? Meldt u aan!

Bedankt voor uw interesse!

Bent u misschien geïnteresseerd om Kennispartner te worden?

Meld u aan!
Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail