Tools » Samenwerking in het bedrijf » Mini-Psychopathologie
Hoeveel tijd neemt het in beslag?5 min.Wat is de gebruiksfrequentiedagelijks

Mini-Psychopathologie

Mensen met een beperking hebben vaak extra kwaliteiten en mede door hun unieke levenservaringen beschikken zij over een flinke dosis doorzettingsvermogen.
Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze meerwaarde en extra kwaliteiten geeft dit hoofdstuk een korte beschrijving van de positieve kanten en lastige kanten van beperkingen die zijn opgenomen in de bijlage.
In combinatie met de aangeboden tips voor werkgevers is mini-psychopathologie een praktische ondersteunende hulptool om mensen met een arbeidsbeperking maximaal te kunnen ondersteunen, waardoor we in de praktijk merken dat werkgevers en collega’s snel ontdekken dat de ‘negatieve’ aspecten van veel beperkingen kunnen worden omgezet in een positieve.

Wat is de meerwaarde?

Voor de werkgever:

  • In de praktijk zien we dat kennis van psychopathologische kenmerken (in combinatie met het gebruik van de balanskaart) een positieve bijdrage levert aan het vergroten van de beoordelingscapaciteit van leidinggevenden. Het is een sterk hulpmiddel om de kracht van de werknemers aan te spreken en te sturen.     
    Het snel herkennen van psychopathologische kenmerken stelt de werkgever beter in staat om adequaat en effectief op het gedrag van een werknemer te kunnen anticiperen en dit positief te beïnvloeden.
     

Voor de medewerker:

  • Doordat directe leidinggevenden en medewerkers beter zijn voorbereid, zien we in de praktijk dat mensen met een arbeidsbeperking die een goede ondersteuning / begeleiding krijgen, sneller geaccepteerd en begrepen worden en daardoor neemt de mate van arbeidsparticipatie aanzienlijk toe.

Wat zijn de tips?

Psychopathologische kenmerken van beperkingen moeten ingezet worden om de capaciteiten en mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking te herkennen en te bekrachtigen, en dus juist niet om mensen in hokjes te plaatsen!

Waar kan ik percies de bijlage mini-psychopathologie voor werkgevers vinden?

door janet van velzen op 04-05-2016

Reageer

U moet inloggen om te kunnen reageren. Nog een lid? Meldt u aan!

Bedankt voor uw interesse!

Bent u misschien geïnteresseerd om Kennispartner te worden?

Meld u aan!
Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail