Tools » Samenwerking in het bedrijf » Teamrollen
Hoeveel tijd neemt het in beslag?60 min.Wat is de gebruiksfrequentieindien de situatie erom vraagt

Teamrollen

Wat zijn teamrollen? 

In de meeste organisaties werken mensen samen in groepen, afdelingen en teams. Directieteams, managementteams, projectteams of afdelingsteams. En wat is er nu leuker dan het werken in een succesvol, lekker draaiend team. Zo’n team waarin men gebruik maakt van elkaars verschillende kwaliteiten, dat bereid is van elkaar te leren, en waarbij het resultaat méér is dan de som van ieders afzonderlijke bijdrage. Helaas is dat niet altijd hoe het loopt in de praktijk.

Hoe komt het toch dat veel teams zich wel een team noemen, maar nauwelijks echt samenwerken? Dat managers geen vat krijgen op al die verschillende stijlen en persoonlijkheden in het team? En dat de teamleden zich alleen maar ergeren aan het anders-zijn van anderen en zich wanhopig afvragen waarom niemand begrijpt wat zij begrijpen.

Wat is de meerwaarde? 

Samenwerken moet je willen, kunnen, durven. Het houdt in dat je op zoek gaat naar gezamenlijke doelen en belangen, dat je inzicht hebt in waar iedereen goed in is, en dat je weet hoe je al die verschillende talenten – op het goede moment en op de goede plek – productief kunt maken. Kortom: dat je weet hoe je moet omgaan met al de verschillende karakters die samen het team vormen. Daar is een goed, constructief en beproefd model voor: het Teamrol Model van Belbin, gebaseerd op jarenlange, empirische studies en observaties van succesvolle en niet-succesvolle teams.

Wat zijn de tips? 

Het model benadrukt het belang van diversiteit aan karakters in het team, van het goed verdelen van de rollen en het afstemmen van de persoonlijkheden op de groepstaken. Het maakt duidelijk wat ieders beste rol en bijdrage aan een team kan zijn, en laat zien hoe, met hulp van deze inzichten, gewone mensen buitengewone resultaten kunnen boeken.

Een goed voorbeeld zijn de teamrollen van Belbin:

Reageer

U moet inloggen om te kunnen reageren. Nog een lid? Meldt u aan!

Bedankt voor uw interesse!

Bent u misschien geïnteresseerd om Kennispartner te worden?

Meld u aan!
Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail